СУ открива надпреварата за нови студенти на 16 март 14.03 | 14:23

Първи ще са изпитите по журналистика и математика

От Цанка Донкова

Софийския университет "Св. Климент Охридски" открива надпреварата за нови студенти на 16 март. Първата кандидатстудентска сесия в учебното заведение за учебната 2014/2015 година ще започне година с изпити по журналистика и по математика-1, съобщават от пресцентъра на висшето училище.

Писменият изпит по журналистика ще е от 9:00 ч. и ще продължи четири астрономически часа. Изпитът има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема.

Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем. Темите за писмения изпит по журналистика ще са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, в радиото, телевизията и интернет. Изпитната комисия ще формулира темите непосредствено преди изпита.

Изпитът ще започне с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно ще се отворят поне още две теми.

Изпитът по математика-1 ще е от 14:00 ч. и също ще продължи четири астрономически часа. На него кандидат-студентите трябва да решат осем задачи - по различни теми от програмата по математика за задължителна подготовка. Всеки кандидат-студент трябва да се стреми да изложи решенията на задачите от изпита пълно, кратко и ясно, като използва въведената в училище математическа символика.

Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи.

На изпита кандидатите ще могат да използват химикалки, пишещи в синьо, черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава използването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри, посочват още от СУ.

Водещи

Най-четени