Само 1 полицай пази община Лъки, хората са принудени да правят отряди 22.01 | 15:29

Обяснили на кмета да назначи полицаи на издръжка на общината

От iNews.bg

Само един полицай се грижи за безопасността на жителите на територията на осемте населени места в Община Лъки, алармира инж. Валентин Симеонов, кмет на общината.

Назначеният полицай следи за спазването на реда и в Нареченски бани.

"Писах писма Областната дирекция на полицията в Пловдив и до министър Румяна Бъчварова. От дирекцията на полицията получих отговор, че няма проблем да се назначат двама души, но с финансиране от общината. Ние сме община с толкова малък бюджет и няма как да стане", обясни градоначалникът.

В понеделник се организира среща за обсъждане на проблема с областния управител, директора на ОД на МВР-Пловдив, както и с началниците на отделните Районни полицейски управления.

Липсата на достатъчно полицаи обаче не се отнася само до Лъки, а и други пловдивски общини.

Според него, единственият възможен изход от ситуацията е да се назначат поне още двама полицаи към общината.

"Не мисля, че би трябвало да има проблем. Това в крайна сметка е ангажимент на държавата. Не е решение бройките да се финансират от общината. Това е абсурдно. Издръжката на един полицай за година излиза 16 000 лева. Аз просто няма как да намеря за двама 32 000 лева. В такива малки общини като Лъки това няма как да стане. Но ако не се реши въпроса, ще искам среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова”, обясни кметът, цитиран от агенция "Фокус". 

Заради положението в община Лъки се обмисля създаване на доброволни отряди, които да следят за реда в града. В селата няма толкова големи проблеми.

"Има две села с по 200 човека, кметовете добре си вършат работата и няма проблеми там. Но се мисли за вариант за сформиране на доброволни отряди, които да обикалят вечер поне до полунощ”, каза още инж. Валентин Симеонов.

Водещи

Най-четени