Само 11 деца от Асеновград не ходят на училище 18.03 | 15:11

От началото на годината са наложени глоби на 26 семейства

От iNews.bg

Само за 11 деца в Община Асеновград няма информация дали са обхванати от образователната система. Това отчитат от местната общинска дирекция по хуманитарни дейности. Очаква се до дни необходимата информация за тези деца да бъде събрана с помощта на информационна система на национално равнище, до която имат достъп доста от институциите, ангажирани с децата, съобщава БНТ 2. В тази база данни на едно място се събира пълна информация за адресите на всички деца, както и дали те посещават училище или детска градина.

Трудностите идват главно от родители, които се местят в ново населено място, без да правят актуална адресна регистрация. Най-често това са сезонни работници или хора, които заминават да работят в чужбина. Техните деца се водят като необхванати, но сега с помощта на новата информационна система, те ще бъдат издирени и институциите ще могат да работят с тях за връщането им в училище, обясни Величка Стойчева от общинската администрация в Асеновград.

Тя уточни, че от началото на 2018 г. общината е наложила 26 наказания на родители, които не осигуряват присъствие на децата си в училище. Глобите обаче трудно могат да бъдат събрани от социално-слабите нарушители.

Водещи

Най-четени