Само глоба за Ваньо Танов за издаване на държавна тайна 21.02 | 13:44

Първоначално прокуратурата се заканваше да търси наказателна отговорност от шефа на Агенция "Митници"

От Андриян Георгиев

Прокуратурата е предложила глоба за директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане само на глоба на Ваньо Танов, съобщиха от държавното обвинение. 

В телевизионно интервю на 1 септември 2011 г. Ваньо Танов съобщи количеството гориво от държавния резерв, съхранявано в складовете на "Лукойл". Тогава БСП сигнализира главния прокурор и по случая бе повдигнато обвинение на Ваньо Танов. 

Според мотивировката на прокуратурата Ваньо Танов е извършил престъпление по чл. 359, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК), който гласи, че "който стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна, по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

Според прокуратурата приложението на чл. 78а от НК в този случай било задължително. Този член гласи: "Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия: 1) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо; 2) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел; 3) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

Задължителността на приложението на чл. 78а от НК по казуса с Ваньо Танов било заради това, че той не бил осъждан и не бил причинил имуществени вреди.

Водещи

Най-четени