Сатовча бедства, а „Смокиня“ остана без плаж, след поройните дъждове 19.06 | 19:02

Летните бури причиниха проблеми из цялата страна

От Цанка Донкова

Община Сатовча е в бедствено положение заради поройния дъжд, който валя над общината.

"Такова чудо не сме виждали да тече вода от небето, не на капи, а направо из ведро”, коментира кметът на община Сатовча Арбен Мименов, съобщава агенция "Фокус".

Десетки къщи в сатовчаското село Кочан са наводнени след проливните дъждове, улиците са превърнати в реки, част от канализацията е разместена, вследствие на силния напор на водата в реките, пороят е довлякъл огромни камъни. В общината има и много запушени шахти, като е спряно водоподаването. Голям брой засегнати къщи има и в селата Вълкосел, Слащен, Фъргово и Плетена.

Критично е положението и в село Вълкосел. Селскостопанската реколта е силно застрашена. Паднала мълния във Вълкосел е причинила пожар в селскостопанска постройка. Изгорели са 20 квадратни метра покривна конструкция.

В село Ваклиново пък улиците се превърнали в реки, след като селското дере преля. Наводнен е първият етаж на Младежкия дом в селото. Има затворени улици заради свличане на земни маси. От село Туховища, също в община Сатовча, сигнализираха, че положението след снощните порои и бури е бедствено.

Днес общинската комисия, начело с кмета Арбен Мименов, обиколя всички населени места, за да констатира щетите и да организира работата по овладяване на ситуацията в бедстващите райони.

Размерът на щетите е над 600 000 лева. Хората в община Сатовча са много изплащани, като по-възрастните не са виждали такива наводнения и поражения на инфраструктурата.

В същото време скъсани диги на микроязовир заляха култовия къмпинг "Смокиня", съобщава TV7. Централният плаж е почти напълно унищожен. Стихията е отнесла каравани, а морската вода е замърсена от калните потоци, което я прави неподходяща за къпане и плуване.

Драматично е положението и в къмпинг "Градина". В морето там се е появило грамадно миризливо кафяво петно с размери на тенис корт. Хората са притеснени, че това може да е химикал или фекални води. Никой не влиза в морето от страх.

А след днешната лятна буря стените на три къщи в монтанското село Смирненски са се напукали, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.

Живеещите в къщите четирима души са евакуирани от спасителни екипи и са настанени в кметството. Поради подгизналите основи има опасност къщите да се срутят, обявиха от ОД на МВР. Дъждът започнал в 9:35 ч. днес и продължил около час.

Валежът бил много интензивен и минаващият през селото отводнителен канал е прелял. Водата навлязла в дворове, мази и приземни етажи на повече от 30 къщи. В момента пет спасителни екипа отводняват домовете в Смирненски; очаква се работата да продължи и утре. Обстановката постепенно се нормализира, информираха от ОД на МВР.

Водещи

Най-четени