Свършиха местата за бежанци в Харманли 24.09 | 10:34

Изграждат спешно фургонно селище за мигрантите, които продължават да идват

От iNews.bg

Местата в центъра за настаняване на бежанци в Харманли свършиха. В момента там има около 2800 души и така капацитетът вече е запълнен. А в центъра всеки ден идват нови и нови хора. В тази връзка предстои да бъде изградено ново фургонно селище с капацитет 400 души. То ще бъде мобилно и ще може да се мести в други точки на страната, ако възникне такава необходимост. Ще се състои от 68 фургона и трябва да бъде завършено до средата на декември. Селището ще има ВиК мрежа, климатици, видеонаблюдение и ще струва 2 млн. лв., разказва пред БНТ директорът на бежанския център в Харманли Димитър Захариев.

От живеещите в момента в лагера живеят 2800 души, малко над половината са мъже. Децата са около 1000, а останалите са жени. Най-голяма част от настанените мигранти са от Афганистан, следвани от тези от Сирия и Ирак.

Заради възникналите в последните месеци няколко инцидента в бежанския лагер, персоналът обяснява ,че дисциплината вече е затегната сериозно, за да бъдат прекратени протиовобществените прояви от страна на самите мигрантите. Охраната вече проверява документите на всеки, който влиза или напуска лагера.

Водещи

Най-четени