Североизточна България в снежен капан, Силистра отрязана 18.01 | 16:32

Влакове, автобуси и тирове спрени, нова ваканция за училища

От iNews.bg

Североизточна България отново е в снежна блокада след падналия през нощта срещу сряда сняг, който продължава да се сипе на много места из страната. В този регион са затворени пътища, железопътни участъци и училища в 9 общини. По почти всички главни пътища е забранено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона. Тежка е пътната обстановка в областите Разград, Русе, Силистра и Търговище. Но най-сериозно е положението в Силистренска област, където повечето пътища към обед бяха затворени за движение.

По пътя Силистра – Русе е забранено движение на тирове. За всички превозни средства е забранено преминаването по пътищата Исперих - Стефан Караджа - път II-21, Попина – Поляна, Ситово – Дулово, Преславец – Окорш и Грънчарово - Нови пазар, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Липсата на актуална информация накара автобусните превозвачи да поискат на автогарите да има информация от пътната агенция за отворените пътища. При наличие на затворени пътища бе спусната заповед на длъжностните лица на автогарите да не допускат рейсовете да отпътуват от секторите. По този начин ще се избегне риска от блокирани пътница в снега и студа, обясни Румен Христов, управител на бургаската компания "М-Бус".

В 9 общини в страната уроците в училищата бяха отменени в сряда заради лошо време, аварии и усложнената пътна обстановка, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Сряда е неучебен ден за учениците от общините Главиница и Ситово. В Русе не се учи в 5 училища, в община Ивайловград в три селски школа и в по едно в общините Стралджа, Ветрино, Тервел, Ветово. Не се учи и в гимназията по икономика в град Клисура. За четвъртък - 19 януари, пък няма да се учи в три общини - Главиница, Ситово и Ивайловград, сочи подадената до момента информация в просветното министерство.

Освен че пътищата не са разчистени, не могат да се движат и влакове до Силистра. Затворен за движение е жп участъкът между Самуил и Каспичан, съобщи Национална компания "Железопътна инфраструктура".

В нощта срещу сряда два товарни влака на частни превозвачи са заседнали в преспите между гарите Висока поляна и Самуил. Едната товарна композиция, собственост на БЖК, е освободена частично. При опит за изтеглянето на втората - собственост на "Булмаркет", последният празен вагон леко се приплъзва със задната талига. Няма излизане на подвижен състав от релсите, уточниха от БДЖ.

В момента роторен снегорин от Самуил разчиства пътя между гарите Самуил - Силистра за осигуряване на проходимост на пътническите влакове за Силистра. След това същият се връща към Самуил за освобождаване на авариралите композиции между Висока поляна – Самуил.

Кметът на силистренската община Главиница Неждет Джевдет обяви чaстично бедствено положение на територията на селата Долно Ряхово, Косара и Бащино, въвеждайки в действие общински план за защита при бедствие и аварии. Мярката е предприета поради непрекъснатия снеговалеж от 16 януари насам, силния вятър, причиняващ снегонавявания и образуване на преспи по цялата пътна мрежа на община Главиница. Всички тези фактори са довели до непроходимост на пътищата и оттам невъзможност за снабдяване на населението със стоки от първа необходимост, както и придвижването на учениците до учебните заведения и обслужването на домуващите към социалния патронаж патронаж. 

Отчетена е и недостатъчна обезпеченост с тежка снегопочистваща техника от страна на Областно пътно управление. Двуметрови преспи са затворили общинските пътища Тутракан - Зафирово – Косара; Зафирово - Малък Преславец - Долно Ряхово; Главиница - Зафирово - Сокол - Суходол - Босна в участъка село Суходол - село Бащино.

От общината препоръчват за овладяване на бедственото положение преустановяване на учебните занятия в детските градини в посочените населени места. Кметовете им да организират грижи за децата и самотно живеещите възрастни в неравностойно положение, ако тези грижи не могат да бъдат осъществявани в условията на бедствено положение от хората, които обичайно ги полагат и да осигурят приоритентно снабдяване на детски градини, социални, лечебни и здравни заведения и спасителните екипи.

На оперативната група, определена в Плана за защита при снегонавявания и обледявания, е препоръчано да извърши необходимите действия по аварийно-възстановителните работи. Предвидено е също привличане на тежка верижна техника както и роторен снегорин, за почистване на засегнатите участъци. Ще бъде направена организация за снабдяване на населените места с хляб, но след разчистване на участъците. В село Долно Ряхово има лице, което е на хемодиализа, за което е било предвидено след разчистване на пътя да бъде настанено в кметството на село Зафирово. 

Водещи

Най-четени