Сега е моментът за изваждане на нова лична карта 21.03 | 19:13

Натоварването на администрацията е ниско и няма опашки пред гишетата

От Георги Георгиев

Броят на приетите заявления за издаване на лични карти рязко е спаднал от началото на 2011 г. и особено през настоящия месец, отчитат от дирекция "Български документи за самоличност” към МВР.

Очаква се в края на тази и началото на 2012 г. отново интересът за подмяна на документите отново да се повиши поради изтичащият срок на валидност. Това би довело до напрежение при административното обслужване на българските граждани и загуба на време на заявителите.

Звената при СДВР и областните дирекции имат възможност да приемат средно по 9000 души на ден, без да се образуват опашки и напрежение. По данни на дирекцията към момента звената не са натоварени, тъй като няма голям брой граждани, желаещи да подадат заявления за издаване или подмяна на документи за самоличност – едва 3307 са били подадените заявления на 19 март.

От МВР припомнят, че по-големите организации, ведомства и учреждения могат да се възползват от възможността, предоставяна от МВР, подмяната на български лични документи на техните служители да бъде осъществявана на място чрез организиран прием от мобилни групи.

За извършване на тази административна услуга ръководителят на ведомството може да отправи искане до съответния директор на СДВР/ОДМВР.

Водещи