Семето на расизма никне най-лесно върху младежите между 14 и 20 години 25.02 | 21:37

Работи се усилено за ограничаване на агресивните и нетолерантни прояви

От Теодора Кокаланова

Младежите между 14 и 20 години са най-податливи на екстремистки и ксенофобски идеи. Това съобщава секретарят на Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към министерския съвет Константин Томанов. 

Проблемите на детското неприемливо и неморално поведение и проявите на расизъм и ксенофобия продължават да предизвикват множество обществени дискусии. 

Според представители на прокуратурата, полицията и обществените възпитатели сериозен проблем е поведението на спортните агитки, което достига до степен "фанатизъм".

"Работи се усилено за ограничаване на агресивните и нетолерантни прояви. За целта е разработено специално ръководство за противодействие на проявите на ксенофобия и расизъм сред децата", посочи Томанов. 

Възрастните, които са в ежедневен контакт с децата, трябва да следят за тяхното поведение, допълва експертът. Промените в стила на обличане или външността, появата на татуировки, значки и различни символи може да са знак, че младият човек започва да се радикализира. В такива случаи мерки трябва да се вземат достатъчно рано, за да не се стигне до промени в психиката и мирогледа на детето, предаде БТА.

Водещи

Най-четени