Сигналът на "Протестна мрежа" – опит да продължи напрежението в страната 27.02 | 10:03

Независимите депутати ще гласуват срещу президентското вето, смята Имамов

От Христина Рафаилова

Сигналът, внесен в прокуратурата от "Протестна мрежа", е продължение на протестите, имащи за цел да продължат напрежението в страната и да засилят недоверието в правителството. Така коментира проверката на държавното обвинение срещу лидера на "България без цензура" Николай Бареков, банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски зам.-шефът на НС Алиосман Имамов пред БНТ. 

Според него сигналът имал за цел да внуши, че има връзка между трите личности, която всъщност не съществувала. 

Народният представител коментира и намерението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху текстове от новия Изборен кодекс. Според него отцепилите се от ГЕРБ депутати ще гласуват срещу стопирането на закона. 

Имамов предрече също така, че в Народното събрание ще се появят и нови независими депутати. По негово мнение процесът на "отлюспването" е необратим. Зам.-председателят на парламента прогнозира, че след следващите парламентарни избори ГЕРБ може да последват съдбата на НДСВ и да останат в  ъгъла на политическата сцена. 

Народният представител смята, че независимите депутати ще гласуват с партиите, подкрепящи кабинета, по въпроси, важни за страната. 

По повод подписката с искане за референдум той коментира, че парламентът ще се отнесе сериозно към този въпрос и той няма да бъде подценяван, и ще има дискусия, съобразена с изискванията на Конституцията и закона.

Във връзка с исканото от държавния глава допитване до народа за изборните правила Имамов коментира, че до европейски вот през май подобни действия ще бъдат загуба на политическо време. 

Зам.-шефът на НС коментира и скандала в Рибново с отстраняването на директора на училището. Според него в селото ставало дума не за политически или етнически конфликт, а за такъв между отделни родове, който датирал от години. Той призова, учениците в селото да не бъдат превръщани в заложници на междуличностни отношения. 

Според него някой хора се опитват да внушат, че ДПС губи позициите си в Рибново, което не било така. 

По повод обвиненията, че новият директор на училището, е политическо назначени, депутатът заяви, че в района редица шефове и учители са ползвани за пропаганда и събиране на гласове от ГЕРБ. 

Имамов коментира и присъдата на наложена на нападателя на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов от 3 години и 6 месеца. Народният представител изрази надежда на по-горна инстанция съдът да бъде по-обективен и да отсъди по-справедлива присъда. 

Най-четени