Силен вятър, поледици, сняг и ниски температури за пореден ден 08.02 | 09:27

В 12 области е обявен код "оранжево", в 10 - код "жълто"

От Кремена Бедерева

Отново код "оранжево" е обявен в страната. В 12 области синоптиците предупреждават за опасни метеорологични явления.

Силен вятър, поледици и сняг се очакват в Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Русе, Варна и Бургас, съобщават от НИМХ към БАН. Времето ще е опасно с метеорологични явления с голяма интензивност, като са възможни щети и жертви. Апелират се гражданите да бъдат внимателни и в течение на очакваните метеорологични условия.

В 10 области пък е обявен код "жълто", тъй като в тези райони се очакват изключително ниски температури. Това са Смолян, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново и Габрово.

В останала част от страната е в сила зелен код за време без опасни явления.

Днес - 8 февруари, времето ще остане облачно, но валежите от сняг ще отслабват и постепенно ще спират. Поради продължаващия силен североизточен вятър в Източна България ще има снежни виелици и навявания.

Вечерта вятърът ще отслабне до умерен. Максимални температури ще са между 13° - минус 10° в Северна България и минус 9° - минус 4° в Южна, и около - 1,0° към Ахтопол.

В планините по високите и открити части ще духа силен и бурен източен вятър, който ще създава условия за измръзване. Валежите в масивите от западна България ще спрат. Снежната покривка е много дебела и съществува опасност от лавини. Максимална температура на 1200 метра ще е около минус 9°, на 2000 метра - около минус 13°.

Облачно със снеговалежи и силен и бурен североизточен вятър ще бъде времето по Черноморието. Максимални температури ще бъде около минус 5°, само към Ахтопол - около 0°. Температурата на морската вода е 1° в северното и 3° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде 4-6 бала.

Най-четени