Силистренски села канят наследниците на българите, избягали в Украйна 18.02 | 15:42

Инициативата е на фондация „Бъдеще 2008“ и местните кметове

От Ивайло Ангелов

Представители на фондация "Бъдеще 2008" проведоха поредна среща с кметове от област Силистра. Организацията от крайдунавския град е една от най-активно работещите български неправителствени структури с нашите диаспори в Румъния, Молдова и Украйна. Този път мероприятието се състоя в кабинета на кмета на село Кайнарджа - Любен Сивев. На срещата в общинския център присъстваха кметовете на селата Межден, Бабук, Смилец и Сребърна. Това посещение е втора подобна инициатива на НПО-то в рамките на последните 3 месеца. Целта на мероприятието и този път бе да се представи перспективата за обмяна на опит със села от Кировоградска област в Украйна и да се търси алтернативен начин за решаване на острия демографски проблем в крайдунавска Добруджа.

Българската общност в Кировоградска област е съставена от потомци на преселници именно от Силистренско, които през далечната 1774 г., след подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор, се заселват в централна Украйна. На базата на достоверни списъци, показващи от кои села са били изселниците там, от фондацията решиха да поканят кметовете именно на тези села и да обсъдят възможността за посещение по тези места. Едно от най-важните предложения беше село Кайнарджа да стане домакин на регулярни срещи на украинските българи с техните сънародници от България.

1862234Мястото бе избрано неслучайно, тъй като договора през 1774 г. между Русия и Османската империя е подписан именно там. Кметът на Кайнарджа показа на гостите мемориалния комплекс в селото, където от 2014 г. се помещава и туристически център с богата историческа експозиция, посветена именно на събитията от края на XVIII век. Беше решено да се осъществи визита в съвсем обозримо бъдеще при нашите сънародници в Украйна, където да се проведат срещи под формата на кръгли маси с представителите на местната власт там.

Срещата приключи с традиционното дарение от учебни помагала по българска история и карти, от страна на ръководството на фондация " Бъдеще 2008 " за читалищата в селата Кайнарджа, Межден и Бабук. За следващата седмица родолюбците от организацията предвиждат още една подобна среща с нови кметове на други села от региона, на която ще бъдат дискутирани същите идеи и намерения.

Водещи

Най-четени