Синдикатите на бунт срещу концесията на летище София, имало корупционна схема 23.06 | 10:08

Според тях държавата ще загуби 2 милиарда лева, а ДП ще бъде точено

От iNews.bg

Синдикатите организират протест срещу концесията на летище София. Организациите на служителите недоволстват с мотива, тя е неизгодна и ще доведе до загуба за държавния бюджет от около 2 милиарда лева.

По изнесените данни в концесионните документи очаквания общ приход за 35 години за Летище София е 2 675 876 хил. лв., което не съответства на 5 405 155 хил. лв., които биха се получили при сегашните финансови резултати за 35 години без концесия.

При заложени инвестиции за развитие и реконструкция на Летище София в размер не по-малко от 306 545 000 лв. за срока на концесията, според синдикатите, при сегашните финансови показатели държавното предприятие ще вложи не по-малко от 420 000 000 лв.

Вноските в НОИ и НАП за периода на концесията възлизат на над 590 000 000 лв. Да не говорим за чистата печалба, която ще излезе на 1 365 хил. лв. Всички тези показатели са на база 2015 г. без никакъв растеж.

Профсъюзите казват, че е налице корупционна схема за източване на средства от държавното предприятие Летище София.

Според синдикатите е недопустимо Летище София да отиде в чужди ръце. Освен това досегашният опит с отдаване на концесия на държавни и общински предприятия е показал, че държавата губи стотици милиони лева. Същото показва и опита от отдаването на концесия на други летища от съседни държави. От правителството пък казват, че с парите от концесията ще бъде възстановено БДЖ.

Водещи

Най-четени