Синоптик: Порои и гръмотевични бури до средата на юни 29.05 | 11:24

Проливните дъждове започват още в четвъртък, прогнозира Петър Янков

От iNews.bg

Юни идва с поройни дъждове и гръмотевични бури, които ще продължат до средата  на месеца. Това прогнозира пред "24 часа” шефът на TV МЕТ Петър Янков. Според него още утре вечер започват силни гръмотевични бури и градушки в Северна България, а във вторник те ще обхванат и Добруджа. Максималните температури днес и утре обаче ще достигнат 32-33 градуса.

По думите на синоптика като цяло юни ще е дъждовен, а валежите ще са повече от нормалното за сезона. До средата на месеца вероятно валежите ще са 60-70 литра на квадратен метър, което е нормата за целия юни, подчертава той.

"Първият продължителен валежен период ще започне на 2 и ще продължи до 8 юни. След това времето ще е по-стабилно, но от 10-и започва нов валежен период. Той ще продължи до 15 юни. След 16-и времето ще е по-хубаво, с повече слънце". Единственото успокоение е, че по време на валежните периоди няма да има голямо захлаждане, температурите ще се понижат само с 3-5 градуса.

 

Янков изтъква, че при тези температури от метеорологична гледна точка може да се каже, че лятото вече е дошло, макар че астрономическото лято ще настъпи на 21 юни.

Водещи

Най-четени