Синоптиците плашат: Предстоят още екстремни метеорологични явления 01.08 | 10:25

Шефът на НИМХ доц. Георги Корчев смята, че през следващите години ще станем свидетели на интензивни валежи и бури

От Кремена Бедерева

През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури. Това заяви в сутрешния блок "Добро утро, България" на радио "Фокус" доц. Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Според него количеството валеж не е толкова голямо, но проблемите са свързани със старата канализация, непочистените речни корита и незаконната сеч.

"През следващите години ние ще бъдем отново свидетели на такива екстремни метеорологични явления, които са свързани с интензивни валежи, каквито в момента наблюдаваме – валежи от дъжд, с интензивни валежи от град, така наречените гръмотевични бури.

Но това, което повече интересува гражданите на нашата страна, е възможно ли е такива екстремни явления да бъдат прогнозирани? Да, това е възможно. Възможно е и може да стане единствено и само на базата на така наречената радиолокационна информация", посочи доц. Корчев.

Доц. Георги Корчев каза още, че при сегашните методи за прогноза не е възможно да се каже какво ще е времето след години. Той беше категоричен, че интензитетът на екстремните явления е свързан с динамичните климатични промени в глобален и регионален мащаб.

Водещи

Най-четени