Сиренето и кашкавала поскъпват 28.01 | 12:30

Високите цени свиват пазара и производството у нас на продукти от овце и кози

От iNews.bg

Килограм овче или козе сирене и други подобни млечни продукти поскъпват от мандрата до магазините, където се продават на дребно двойно по-скъпо, алармират фермери. Според тях това е и основната причина търсенето у нас на традиционните някога храни да е много слабо.

 

"Цената на дребно е прекалено висока и отблъсква крайните клиенти и по този начин се стимулира, както консумацията на вносните продукти, така и на некачествените", смята Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По думите му не е нормално мандрите и фермерите да продават на едро млечния продукт за 8-10 лв./кг, а в бакалията цената му да е 15-16 лв. При млечните продукти от краве мляко, където има голяма конкуренция от вноса, надценката на търговците е по-ниска. Собственикът на мандра Иван Грънчаров уточнява, че заради свитото търсене в магазините се предпочита сиренето и кашкавалът да са в малки разфасовки от по 200 - 300 грама.

 

"Притиснати от малкия и неплатежоспособен пазар в България на продукти от овче и козе мляко, фермери и млекопреработватели

 

 

трябва да търсят пазар в чужбина"

 

 

смята още Караколев. "Засега има някакъв износ, макар и в намаляващи количества. Конкуренцията е силна, най-вече от гърците, които предлагат на много по-ниски цени от нашите. От друга страна, нямаме и ясна визия на какво ще акцентираме - на овчето сирене ли, на кашкавала ли... Важното е да се обединим около една кошница от продукти, но не много, за които има потенциал за производството им и пазар за реализация. Това обаче трябва да стане национална политика. Така, както Гърция дава за реклама на фетата по над 10 млн. евро", обяснява Караколев.

 

"Холандия, Франция и Испания наблегнаха много на изграждането на козеферми изцяло за мляко. Там това производство и продажбите са нараснали в пъти", допълва браншовикът.

 

Според Бисер Чилингиров от Националната асоциация на овцевъдите освен свития пазар

 

 

основният проблем в бранша е и малкият брой животни

 

които в момента са едва 1 млн., докато в съседна Румъния са 10-15 пъти повече. "Там не си гледат овцете по планините и не разчитат на пастири, а ги гледат основно промишлено. Бъдещето на овцевъдството е не да се ходи с гегата, защото в модерна ферма 500 животни може да се гледат само от двама души", уточнява той.

 

Овцевъдът д-р Исмет Шаманов обяснява, че малкото овце, отглеждани в страната, не ни дават възможност да си върнем поне част от външните пазари, където традиционно сме правили експорт. По думите му несериозно е да се чудим дали да изнесем 10 хил. или 20 хил. агнета. "За такива количества никой няма да ни обърне внимание. Арабите искат около 15 хил. животни, натоварени на кораб на месец. Може би е удачно те да инвестират във ферми у нас и така да има производство за износ", смята той. "Румънците нямат проблем да предложат големи количества овце и агнета за експорт, защото имат огромни ферми. Около Констанца, където е най-голямото им пристанище, има най-малко 50 ферми за угояване на агнета. Във всяка има по над 10 хил. животни. Имат една дори със 120 хил. агнета, друга - със 70 хил.", казва Шаманов.

Най-четени