Скопие загърбва национализма! Подписваме договор за добросъседство (СНИМКИ) 20.06 | 19:56

Срещу подкрепа за членство в ЕС и НАТО, Македония затваря главата на омраза в историята си и отваря нова - на европейско бъдеще, обеща премиерът Заев

От iNews.bg

Визитата на новия македонски премиер Зоран Заев засега дава надежди за полагане на едно ново и позитивно начало в българо-македонските отношения. Новата власт в Скопие в лицето на Заев декларира, че Македония затваря главата на национализма и отваря главата на евробъдещето.

България и Македония ще подпишат на 2 август отлагания с години договор за добросъседство. Това стана ясно след срещата на българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев, който е на посещение в нашата страна, предаде Дарик. 

Двамата нарушиха предварителната си програма, като посетиха и се поклониха заедно пред паметника на цар Самуил в центъра на София. "Историята не трябва да разделя двете държави, а да ги обединява", заявиха след срещата си двамата премиери.

Знакова дата за подписване на исторически договор

Договорът за добросъседство ще бъде подписан на знакова дата – 2 август, тоест на Илинден. Подписването ще стане в Македония, където Бойко Борисов бе поканен на официално посещение.

1932098
 
"18 години, след като започнаха преговорите за договор за добросъседство между България и Македония, той ще бъде подписан. До втори август външните министри трябва да уточнят последните детайли по документа", посочи Борисов.

"Години наред върху тази тема се спори - кое е общо, кое не е общо. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в София, и в Скопие? Според мен може. Дори Вапцаров", коментира Борисов.
България подкрепя Македония за членство в ЕС и НАТО
"България подкрепя единството на Македония и присъединяването й към Европейския съюз и НАТО", е уверил премиерът Борисов гостуващия си македонски колега.
1932099

"Ние сме за единна Македония и за членството й в НАТО и ЕС", категоричен бе министър-председателят. Борисов подчерта, че ще разговаря с колегите си в Брюксел за членството на държавите от Балканския полуостров в Общността. 
Припомняме, че целта на двудневната визита на Заев у нас бе именно да осигури на Скопие българска подкрепа за еврочленство и процесът на присъединяване да бъде ускорен като се използва бъдещето председателство на България на Съвета на ЕС. Македония иска и помощ от София по пътя на евроатлантическата интеграция.
Обещанието на Скопие
"Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза. Отваряме глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи, не да ни раздели. Европейското бъдеще трябва да чувстват всички граждани на Балканския полуостров. Нямам предразсъдъци да поискам помощ и подкрепа", каза македонският лидер.
1932103
Той изрази надеждата, че след нашата Македония ще получи подкрепа за членство в ЕС и НАТО и от Гърция.
 
Заев изтъкна, че Македония няма алтернатива, освен членството си в НАТО и ЕС. И допълни, че разчита на експертната помощ на България.
 
Борисов отговори, че България подкрепя европейския път на съседната си страна. Премиерът обаче направи забележката, че "това все пак зависи най-вече от политическия елит на Македония".
 
 

Най-четени