Скорпиони тероризират кюстендилски села 31.03 | 13:09

Жителите търсят "рецепта" за борба с нашественика

От Цанка Донкова

През последните дни скорпиони тормозят кюстендилски села. Живеещите в т.нар. Драговищенски регион се оплакват, че постоянно намират странните гадинки в домовете си, съобщава регионалният сайт Struma.bg.

Повечето от къщите в селата от Кюстендилска община са необитаеми през зимата, стопаните им си идват в началото на пролетта и прекарват тук лятото и есента, обясняват живеещите в най-голямото село от бившата община - Драговищица, в което сега има около 350 човека. Лятото надхвърляме 1000 души, обяснява селският кмет Драголюб Стоянов.

"Още с идването във вилата се натъкнахме на голям скорпион, беше се скрил под една от тенджерите в кухнята", разказа жена от едната от махалите в селото - Ямборано.

Заради хубавото време пенсионерите от столицата и другите големи градове са се върнали в селата месец и половина-два по-рано от обикновено, коментират местните жители.

"Вече насадихме доматите в двора, зеленият лук и марулите са готови, подготвяме земята за чушките", заявиха жените на селската спирка.

В Драговищица обаче най-търсената рецепта в момента е тази за борбата с нашественика - скорпиона, разказват мъжете.

Специалистите от Кюстендил обясниха, че индийският червен скорпион се счита за най-смъртоносния от всички скорпиони, но в България нямаме такива. Въпреки репутацията си ухапвания от скорпион има само в краен случай. Отбягвайки човешки контакт, скорпионът предпочита да убива насекоми и хлебарки.

"В България нямаме такива скорпиони, тук нашите не убиват, най-много като те жилне, да се подуе мястото, и то ако си алергичен", коментира Здравко Иванчев. Той допълни, че скорпионите са защитен вид, а хората, които си ги "отглеждат” вкъщи, трябва да се радват, тъй като те пазят територията си от други насекоми, а там, където живеят, е гаранция, че е екологично чисто.

Водещи

Най-четени