След 5 години: Прокуратурата повдигна обвинение за трагедията в Бисер 24.02 | 13:00

Ирена Узунова не е направила нищо за обезопасяването на язовира, макар да е била предупредена официално

От iNews.bg

След 5 години разследване най-накрая се появи обвиняем за наводнението и последвалата трагедия в село Бисер, при която загинаха 8 души. Прокуратурата е привлекла като обвиняем бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, която е заемала поста по времето на инцидента. Според държавното обвинение тя е трябвало да се погрижи за язовирната стена, но не го е направила. Освен това е е имало и сигнал от Гражданска защита, че съоръжението е опасно. Узунова обаче не е направила нищо. Така, според прокуратурата, тя е извършила престъпление по непредпазливост – скъсване на стената на язовир "Иваново".

Според обвинението бившият областен управител не е изпълнила задълженията си по два нормативни акта – Закона за защита при бедствия и аварии и Закона за водите. Според първия е трябвало да организира и контролира изпълнението на превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия. Тази дейност се извършва с цел намаляване на риска от бедствия, като включва – анализ и оценка за тях, установяване на критичните инфраструктури и обектите им, мерките за намаляване на уязвимостта им и превантивен контрол. По вторият закон нарушението е, че Узунова не е изпълнила задълженията си по чл.138б от Закона за водите, според който при спор за собствеността на язовира областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация.

Към момента на наводнението в Бисер между община Харманли и Министерство на отбраната е имало спор за собствеността на язовир "Иваново", тъй като един от парцелите под водоема е бил собственост на МО, а други два - на община Харманли. Това означава, че към датата на наводнението хидротехническото съоръжение не е било актувано по надлежния ред и е нямало собственик, за което нееднократно е била сезирана обвиняемата Ирена Узунова. През ноември 2011 г. до нея е бил изпратен и сигнал от директора на Гражданска защита – Хасково и от началника на Областното управление по пожарна безопасност и защита на населението-Хасково за това, че състоянието на хидротехническото съоръжение е потенциално опасно.

По делото е установено още, че обвиняемата Ирена Узунова не е изпълнила задълженията си и по чл.139 ал.1 от Закона за водите, според който поддръжката и ремонтно-възстановителните дейности на дигите, реките, дерета и др. хидротехнически и защитни съоръжения, се осъществява от собственика или ползвателя им, освен ако в договора не е уговорено друго, а в случая за собствеността на язовир Иваново е имало спор и е било задължение на областния управител да вземе мерки за безопасността му.

Водещи

Най-четени