След евровота дойде време за софрата 27.05 | 11:00

Лидерите на държавите в ЕС се събират на неформална вечеря

От iNews.bg

След евровота дойде време за софра. Ден след като стана ясна волята на гражданите на Общността, лидерите на блока се събират на неформална вечеря, която ще е първата стъпка за определянето на новия състав на Еврокомисията.

На нея ще присъства и премиерът Пламен Орешарски. В Брюксел е и лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев. 

Задачата на политиците едва ли ще е лесна. ЕНП настояват, че са победили на изборите и техният кандидат Жан-Клод Юнкер трябва да оглави ЕК. Социалистите обаче твърдят, че трябва да се види коя от номинациите ще събере мнозинство в Европарламента. 

Предложението за председател на комисията трябва да бъде взето от Европейския съвет, включващ лидерите на националните правителства. Преди това те обаче ще обсъдят бъдещето на ЕС и на ЕК на неформална вечеря, която ще се състои тази вечер. 

Днес ще се състои и среща на лидерите на парламентарните групи и председателя на ЕП. На нея ще бъдат обсъдени как резултатите от вота оказват влияние на политически пейзаж в Общността и в самия Европарламент, както и как институцията ще повлияе на избора на председател на ЕК. 

След като Европейския съвет вземе решение за номинацията за шеф на ЕК, тя трябва да бъде гласувана и в ЕП по време на парламентарната сесия 14–17 юли. Новият шеф на комисията трябва да получи гласовете на повече от половината на депутатите. т.е. поне 376 гласа. 

Друг проблем пред новия ЕП е дали ще се появят нови групи след резултата на вота, който вкара в парламента крайнодесни и крайнолеви формации. В случай че има нови групи, те трябва да бъдат сформирани преди първото заседание на ЕП. 

Също така не е ясна съдбата на седем от настоящите еврокомисари, които бяха избрани за евродепутати. Те могат да заемат местата си в ЕП, но имат и шанс отново да влязат в състава в ЕК. Сред тях са зам.-шефовете на комисията Вивиан Редениг, Антонио Таяни, Оли Рен, Марош Сефкович. Също така са избрани полският еврокомисар Януш Левандовски, който отговаря за бюджеат, хърватският Невен Мимиц, чийто ресор е защита на потребителите. 

Най-интересен е случаят на белгийски комисар Карел де Гухт, отговарящ за търговията. Той беше поставен на последно място в листата на либералната партия на Ги Ферхофщадт, но благодарение на преференциалния вот той е избран за депутат. 

Водещи

Най-четени