След над 3 денонощия огромният пожар в района на Сакар най-накрая е локализиран 01.09 | 12:47

Огнеборци, полицаи, доброволци и военни обаче продължават борбата със стихията

От iNews.bg

След повече от 3 денонощия изтощителна борба, бедствено положение, евакуация на заплашено от пламъците село, най-накрая огромният пожар, разразил се между селата Българска поляна, Главан и Черепово е локализиран. Щетите обаче са огромни. Огънят вече е унищожил 12 хиляди декара площи. От тях 9 хиляди са иглолистни и широколистни гори.

В община Гълъбово бедственото положение е отменено, предаде БНР. Очаква се до края на деня това да направи и общината в Тополовград. Жителите на най-заплашеното от огнената стихия село Българска поляна обаче отново преживяха безсънна нощ. Огнеборците успяха да спрат пламъците едва на 200 метра от някои къщи.

Продължават да горят обаче горски масиви и в трите засегнати общини. 22 противопожарни екипа, полицаи и доброволци продължават борбата със стихията. От тази сутрин към тях са се присъединили и 2 екипа военни от поделенията в Хасково и Стара Загора.

В момента се прокарват просеки с тежки машини, за да не се допусне разрастване на пожара. Преди час в посока село Мъдрец, огънят е прехвърлил една от просеките и е навлязъл в горски масив. Надеждите на огнеборците е пожара да бъде локализиран до края на деня.

Повечето от огнеборците не са почивали вече повече от 36 часа след като преди това участваха в гасенето на пожара в Хасково край село Българска поляна. Полицията разследва причините за възникване на поредния пожар в Сакар планина край село Главан. Според местните обаче, той е предизвикан умишлено.

Водещи

Най-четени