След празничните проверки - над 85 кг бракувани храни 08.03 | 12:21

Агенцията по безопасност на храните е затворила 3 обекта по празниците

От Кремена Бедерева

Три обекта е затворила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на проверките през почивните дни, съобщиха от ведомството.

На един обект е издадено разпореждане за временно преустановяване на дейност, а на другите два – за частично преустановяване на работата. Агенцията, освен това, е наложила възбрана на над 85 кг продукти.

Най-често констатираните нарушения са неспазване на срока на съхранение, липса на здравна и идентификационна маркировка, неспазване на разделно съхранение, липса на етикети, липса на търговски документи, незадоволителна хигиена в обектите, допълват от агенцията.

От 16 февруари до 2 март пък Агенцията по безопасността на храните е проверила 976 обекта за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия на територията на цялата страна.

Временно е преустановена дейността на 5 от тях, издадени са 174 предписания и 11 акта за административни нарушения.

Най-често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, незадоволителна хигиена в тях, както и несъответствия при етикетирането.

iNews припомня, че по хотелите и ресторантите в цялата страна бяха направени масови проверки. По време на почивните дни покрай Националния празник - 3 март, Агенцията по безопасност на храните инспектира качеството на продуктите в заведенията за хранене.

На прицел бяха зимните курорти и местата имаше по-голям поток от туристи. Много собственици на хотели и заведения вече имат опит с проверяващите, особено по празничните дни.

По заповед на земеделския министър в проверките се включиха и всички регионални служби на Агенцията по безопасност на храните.

Водещи

Най-четени