Следващият парламент ще бъде пъстър 18.12 | 12:07

Според НЦИОМ пет и повече партии са с шанс да влязат в НС след изборите

От Диана Цветкова

Съставът на следващия парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат пет и повече политически партии, а не едва 3-4, както сочеха изследванията досега.

Тази прогноза направиха от Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) след проучване, проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. сред 1000 души в страната.

Сега управляващата партия ГЕРБ разчита на симпатиите на 24,5% от българите, а БСП – на 18,5 на сто, сочат резултатите. Разликата в електоралната тежест на двете партии се запазва без промяна през декември – 6%.

Рисковано е обаче да се твърди, че е налице сериозна стабилизация в симпатиите към основните политически формации у нас, коментират от НЦИОМ.

ДПС е трета политическа сила със симпатиите на 6,3% от избирателите. Следва "България на гражданите" с 5,8 на сто.

Намалява обаче одобрението персонално към лидера на формацията Меглена Кунева, която в последния месец губи позиции основно сред симпатизантите с леви убеждения. Все пак тя остава предпочитана повече от леви избиратели. От НЦИОМ прогнозират, че тя все повече ще трябва да насочи посланията си към разочарованите и политически апатични избиратели.

Синята коалиция има подкрепата на 3,1% от българите. Интересно за наблюдение е случващото се след скандалите вътре в СДС. Изследването регистрира едва 2,3% одобрение към лидера Емил Кабаиванов, докато за месец неодобрението към него скача от 17 на 35%.

"Атака" получава подкрепа от 2,8% от избирателите в страната.

От НЦИОМ прогнозират, че централно място в следващите политически дебати ще заеме темата за партнирането между партиите. Редица малки политически формации, включително и новосъздадени, ще се развиват именно в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите партии, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибягват до коалиционна формула, посочват анализаторите, цитирани от агенция "Фокус".

Тези процеси обаче крият и риск малките партии да разпилеят вота на избирателите.

Водещи

Най-четени