Следят ни с камери и в градския транспорт в София 20.08 | 13:15

Общината ще гледа ватмани и шофьори как си вършат работата, слагат и нови автомати за билети, които връщат ресто

От iNews.bg

Столична община ще започне да следи как се държат пътниците в градския транспорт. В близко бъдеще превозните средства ще бъдат оборудвани с камери за видеонаблюдение. Паралелно с това обаче те ще следят и шофьорите и ватманите. Така вероятно ще се избегнат случаи като от преди няколко дни, когато водач на автобус отказа да пусне рампата на човек на инвалидна количка и той трябваше да бъде качен от други пътници.

"Като част от обществената поръчка за новата тикет система на градския транспорт в София е предвидено и въвеждане на видеонаблюдение в абсолютно всички превозни средства. От една страна камерите ще се използват, за да се следят шофьорите и ватманите дали се държат добре с пътниците, дали спазват правилата за движение, облечени ли са подобаващо за работното си място и т.н. От друга пък ще се следят и пътниците и тяхното поведение в превозното средство”, обясни пред Нова телевизия новият зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Така вероятно ще може да се противодейства на редицата случаи на агресия по колите на градския транспорт, на които станахме свидетели през последните години. А и при наличието на видеонаблюдение много хора биха се замислили дали да направят нещо нередно, докато ги снимат.

В същото време съвсем скоро ще монтират нови автомати за таксуване в трамваи, автобуси и тролеи. Машините вече ще връщат и ресто. За разлика от сегашните, при които, ако човек няма точно 1.60 лв., а например 2 монети по 1 лев. Пътуването му ще му струва с 40 стотинки по-скъпо от официалната цена. До месец-два това новите апарати ще бъдат монтирани, обясни още Крусев. Изграждането на системата за видеонаблюдение обаче ще отнеме повече време и се очаква да бъде завършена изцяло до 2018 г.

Водещи

Най-четени