Снегът пак ни хвана неподготвени - Хасковско бедства 25.10 | 12:16

Има залети дворове и къщи, евакуират се жители, движението е отцепено

От Теодора Кокаланова

В МВР е сформиран щаб във връзка с усложнената метеорологична обстановка, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство. Тежка е обстановката в Хасковско, където нивото на реката е повишено. 

"Поради обилните валежи, обстановката в селата западно от Хасково е усложнена", съобщи Николай Вълчев - директор Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Хасково. Има залети дворове на къщи и хора, които се нуждаят от извеждане, предаде агенция "Фокус".

"Изпращаме екипи, които да извеждат бедстващите от домовете им. Къщите не са изцяло залети. Целият състав на местните служби е в действие. Движението в центъра на Хасково е отцепено. В момента щабът на Община Хасково е събран, за да се вземе решение къде ще бъдат настанени бедстващите жители", подчерта Вълчев. 

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е сформиран оперативен щаб, който ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 960-10-262.

Сняг продължава да вали и във високите части над град Пещера. В самия град дъждът е примесен със сняг, а обилният снеговалеж започва на около 470 - 480 метра надморска височина. На летовище "Свети Константин" снежната покривка е почти 30 сантиметра. Електричество няма от снощи, тъй като в района е имало голяма буря, която е прекъснала и комуникациите.

Снегът се чисти само на територията на самото летовище. "Предполагам, че ще има още паднали клони, защото в тази част на Пазарджишко все още дърветата са с много шума. Пътищата в останалата част от района не се чистят и е възможно да има затруднения", заяви председателят на Туристическо дружество "Купена" Пещера Георги Киев.

Временно за почистване е затворен проходът на Републиката, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Велико Търново. Там вали обилен снеговалеж. Към момента снежната покривка е около 20 см. След почистването му товарните автомобили ще преминават през прохода само с вериги. 

Почти в цялата област вали сняг. Към момента няма въведени други ограничения. От сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Велико Търново апелират към гражданите да не тръгват на път с неподготвени за зимата автомобили, да се съобразяват с пътната обстановка и да шофират внимателно. 

Пътят в района на Белово и Юндола е затворен поради обилния снеговалеж и падналите множество дървета, които са на пътното платно, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Пазарджик. На почти всички пътища в района на Велинград и Пещера, поради обилните снеговалежи, движението е затруднено, има паднали дървета и камъни. Екипите на пътна помощ, пожарна безопасност и на полицията почистват пътищата. През останалите пътища се преминава при зимни условия. Екипите са там още от рано сутринта. 

Водещи

Най-четени