Сняг и поледици в цялата страна 25.01 | 07:10

Това прогнозират метеоролозите от НИМХ

От Кремена Бедерева

Код жълто е обявен в 25 области в страната. Само за Ямбол, Хасково и Бургас синоптиците не прогнозират снеговалежи и потенциално опасно време.

Според прогнозата на метеоролозите от НИМХ силните валежи от сняг ще обхванат първоначално Западна България, а след това - и цялата страна. Синоптиците предупреждават  за обилни снеговалежи и образуване на поледици и виелици.

Код жълто е обявен заради очакваното потенциално опасно време. Прогнозираните метеорологични явление не са необичайни, но бъдете внимателни - в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рискове, съветват от НИМХ.

Времето в Дунавската равнина ще бъде дъждовно, като дъждът ще премине в сняг, а в крайните южни райони от страната, по-голямата част от Горнотракийската низина и по Черноморието все още ще вали дъжд, който през нощта срещу четвъртък, с активизирането на валежите, ще започне да преминава в сняг.

Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт, с тенденция към усилване. Температурите ще са почти без дневен ход - сутринта между минус 2 и 3 градуса, през деня - между минус 1 и 4 градуса, в източните райони - до 6-7 градуса.

В София ще вали сняг, ще се образува снежна покривка. Дневната температура ще е около нулата. С формирането на циклон с център над Беломорието, атмосферното налягане и над нашата страна ще се понижи още и вече ще е значително по-ниско от средното за януари.

Столичната община призовава шофьорите да излизат на пътя само с изправни и добре оборудвани за сезона гуми, както и да карат със съобразена с пътните условия скорост. Оттам напомнят на гражданите да съобразят времето си за пътуване със създаващите се затрудненията в трафика при силен снеговалеж.

Фирмите, ангажирани със снегопочистването ще работят и през нощта и ще обработват приоритетно улиците и булевардите, по които се движи масовия градски транспорт, основните пътни артерии, както и опасни и стръмни участъци в града, обещават от Столична община.

При необходимост през деня, за да се извърши обработване на пътните платна и механично снегопочистване, е възможно да се затворят за движение определени участъци, за което ще информираме своевременно.

Водещи

Най-четени