Солени глоби за главните архитекти при незаконни строежи 20.11 | 14:25

1600 къщи в цялата страна трябва да бъдат бутнати, за 300 има вече заповеди

От Елена Коцева

Обмислят се промени в наредбите, с които да се затегне контролът върху незаконното строителство.
Една от промените предвижда сериозно увеличаване на размера на глобите за главните архитекти, допуснали незаконно строителство.

Също така ще се фиксира срок, в който една сграда с акт 15 да се въведе в експлоатация.

По думите на министър Плевнелиев в момента положението предвижда глоба до 3000 лв. за главния архитект на община Любимец. Именно той би бил отговорен за незаконно построените вили край язовир "Ивайловград" (получили известност като "веселото село").

Темата да строителен надзор и операциите по премахване на незаконни постройки станаха особено актуално в последните дни при акциите на инспекторите в Бургаска област. Те започнаха от резервата "Ропотамо" и преминаха през рибарското селище "Ченгене скеле" и Несебър, където се създаде сериозно напрежение.

1600 къщи в цялата страна трябва да бъдат бутнати, защото са построени незаконно. За около 300 от тях вече има влезли в сила заповеди за премахването им.

"Защо си мислят хората в Несебър, че Европа ще ни налива пари за магистрали, ако нямаме устойчиви проекти и не спазваме правилата? Има ли беззакония, спират парите", предупреди Плевнелиев, цитиран от Дарик радио.

Министърът призова собствениците на незаконни обекти да ги премахнат сами, защото ще им струва по-евтино от принудителното събаряне.

Водещи

Най-четени