Солидарността за Хитрино е по-голяма от всякога! 32 млн. лв. досега 16.12 | 13:37

1 милион събран от SMS-и, 500 000 лв. от дарителски сметки, останалите са от кабинета, ЕК, организации и партии

От iNews.bg

Солидарността с Хитрино надмина обществените реакции при всички досегашни бедствия и аварии. Помощите, отпуснати за преодоляване на щетите в шуменското село, заличено наполовина след експлодиралата влакова композиция на 10 декември, достигнаха рекордните 32 млн. лв., съобщава Сега.

За шест дни след инцидента правителството и Европейската комисия отпуснаха общо 30 млн. лв. Сумата, събрана от дарения на граждани и фирми, достигна 1,7 млн. лв., а политически партии обещаха около 170 000 лв. Вероятно събраните средства щяха да са и повече, ако премиерът в оставка Бойко Борисов не беше отказъл предложената помощ от Унгария, Израел и Турция.

В понеделник (12 декември) кабинетът отпусна 10 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата и за подпомагане на жителите на Хитрино. Половината от парите се превежда по сметки на общината, а другите 5 млн. лв. ще бъдат разпределени чрез социалното министерство. Според Националния план за бедствия 292 семейства получиха еднократна помощ от 325 лв. от правителството.

Други 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати от Програмата за развитие на селските региони, когато Европейската комисия разреши това. В четвъртък земеделското министерство съобщи, че заявления за подпомагане на община Хитрино ще се приемат от 16 януари до 16 март.

Кметството ще може да кандидатства за строителство, реконструкция и рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари, общински пътища и сгради. То ще може да подаде заявление за ремонт и обзавеждане на училището и детската градина. Още близо 607 000 лв. ще бъдат отпуснати от регионалното министерство за водопровода в селото.

По информация на БЧК към 15 декември е набрана рекордна сума от частни дарители в размер на близо 1,5 млн. лв. От SMS-и са се натрупали почти 986 000 лв., а по откритата банкова сметка са преведени над 477 000 лв. Средствата ще бъдат управлявани от обществен съвет, чиито председател ще бъде омбудсманът Мая Манолова.

Отделно БЧК съобщи, че предоставя храна на местните жители, пожарникарите и полицаите, а голяма част от храната е дарена от търговски вериги и производители от региона. На евакуираните ще бъдат предоставени 800 големи хранителни пакета от европейската програма за храни за социално слаби.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил също обяви дарителска кампания, за която е сформирал местен обществен съвет. Той отчете, че в общинската сметка в помощ на пострадалите от взрива са се събрали от дарения 178 853 лв. На близките на загиналите ще бъдат изплатени по 1000 лв., а на постъпилите в болница – по 500 лв.

С безвъзмездна помощ ще се включи и Строителната камара, която ще построи безвъзмездно 11 къщи, пометени от адската експлозия.

От политическите партии ГЕРБ обяви, че ще даде 50 000 лв. за изграждане на една къща в хитрино, БСП ще дари 40 000 лв. от заплатите на своите 38 депутати, а ДПС ще дари целите заплати на 30-те си депутати, както и на евродепутатите си за последния месец. От ДПС не посочват конкретна сума, но Сега я изчисли на 87 570 лв.

"Близките на загиналите и пострадалите могат да претендират за обезщетения от застраховката "Обща гражданска отговорност", която се прави за всяка влакова композиция", каза за Фокус Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

За целта обаче трябва да е приключило разследването и да се знае кой е виновният - частна фирма или жп компанията. Делото обаче може да се проточи във времето.

Водещи

Най-четени