Сотир Цацаров - първият кандидат за нов главен прокурор 08.11 | 17:35

Новият обвинител №1 ще бъде избран най-рано в средата на декември

От Ивелина Георгиева

Сотир Цацаров е първият кандидат за нов главен прокурор. Седем членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха кандидатурата на председателя на Пловдивския окръжен съд, съобщи БТА. Информацията беше потвърдена от няколко други членове на ВСС.

Под кандидатурата на Цацаров са се подписали Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова,  Магдалена Лазарова, Галя Георгиева и Светла Петкова.

Това стана часове след като ВСС прие нови правила за избор на главен прокурор и откри процедура за избора на обвинител №1. 

Изборът на нов главен прокурор може да стане най-рано на 13 декември, реши ВСС.

Основните мотиви за номинирането на Сотир Цацаров за главен прокурор са свързани с професионалната му кариера и качествата му. Това каза членът на ВСС Михаил Кожарев, цитиран от агенция "Фокус”. 

"В професионалната биография на Сотир Цацаров има много дейности, които позволяват да се направи извод, че той би бил един чудесен ръководител на прокуратурата", каза Кожарев. 

Иначе първоначално заседанието на ВСС започна с предложение на Калин Калпакчиев да се създаде предварителен общ профил на кандидатите за главен прокурор. Членовете на ВСС обаче отхвърлиха предложението с мотива, че тези функции и правомощия са заложени ясно в Закона за съдебната власт.

"Има доста завишени критерии за прозрачност и публичност в закона. Аз не подкрепям, и не е необходимо да приемаме предложението на Калин Калпакчиев да се създаде профил на кандидатите”, заяви Ясен Петров, член на ВСС.

Според председателя на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев трябва да се даде възможност да се задават въпроси към кандидатите. Той призова да се изберат такива правила за избор, че да се осигури спокойствие в провеждането на процедурата и кандидатите да разполагат с достатъчно време да отговорят на публично поставените въпроси.

Като приключат предложенията за кандидати, те ще трябва в 7-дневен срок да предложат своята концепция, която ще бъде публикувана на сайта на ВСС.

Според Лазар Груев много внимателно трябва да се прецени, какъв да бъде срокът, в който да се правят проверки и да се подават сигнали, така че кандидатите да могат да се защитят, ако има такива срещу тях.

Той даде пример със скандала около Венета Марковска след избирането ѝ за конституционен съдия. По думите му изборът за конституционни съдии създаде проблеми, които бяха усетени и в Европа.

Шефът на ВКС обясни, че точно заради това е поставил въпроса при правилата за избор на главен прокурор да се направи така, че това да не се повтаря и да се разсеят всякакви съмнения. Той допълни, че в стола на главния прокурор трябва да седне почтен човек.

"Обяснения след избора са след дъжд качулка", посочи Лазар Груев. Според него Венета Марковска трябва да прецени много внимателно случващото се.

Запитан дали има сценарий, по който да бъде проведен изборът на точно определен кандидат за главен прокурор, Груев отговори: "Ако има сценарий, той не е добър".

Магистратите взеха решение да увеличат срока на 14 дни за задаване на въпроси към кандидатите за ръководители на ВКС, ВАС и прокуратурата. Решението бе взето след предложение на Юлиана Колева, която предложи въпросите да се задават в 14-дневен срок след внасяне на последната концепция, но не по-късно от 7 дни преди изслушването.

На днешното си заседание членовете на ВСС приеха още гласуването за нови председатели да става по електронен път и за кандидатите да не се гласува по азбучен ред, а по ред на постъпване на кандидатурите.

Председателят на ВКС Лазар Груев не бе съгласен с предложението за електронно гласуване, защото така се гарантира тайната на гласуването и обществото няма да знае всеки един от кандидатите, колко гласа е получил.

Груев се застъпи за гласуването с бюлетина, тъй като обществото ще може да разбере броя на гласовете и при евентуално обжалване ВАС може да проведе процедура по проверка на избора.

Водещи