Сотир Цацаров разпореди проверки за всички разрешителни за оръжия 18.03 | 15:14

Проверката е следствие на инцидента в Лясковец

От Мая Александрова

Върховната административна прокуратура започва проверка на територията на цялата страна за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и
пиротехническите изделия.

Проверката е изискана от главния прокурор Сотир Цацаров след инцидента в Лясковец, когато психично нестабилен мъж, притежаващ оръжие, уби спецполицай и рани още трима.

В хода на проверката ще бъде изискана информация от областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това.

Ще се проверят и действащите срокове на разрешителните, както и наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение, както и спазването на служебните задължения от страна на службите КОС в цялата страна.

На главния прокурор ще бъде представен пълен списък на всички хора с разрешение за носене и съхраняване на огнестрелни оръжия, броя и вида разрешени огнестрелни оръжия, броя боеприпаси и основанието, на което са издадени разрешенията.

Проверката ще завърши на 25 април и резултатите от нея ще бъдат представени, заедно с предложение за по-нататъшни действия във връзка с притежанието на огнестрелни оръжия.

Прокуратурата е започнала и проверка за неизпълнение на служебни задължения срещу служителите от състава на Областната дирекция на МВР - Велико Търново, както и Районното управление на полицията - Горна Оряховица, за бездействия и закононарушения.

Проверяват се издаването на разрешения за притежаване на огнестрелни оръжия от обвиняемия Петко Петков, който притежава ловен автомат, ловна пушка и две ловни карабини, и действията, предприети във връзка с изтичане на срока на разрешителните, предаде БТА.

Водещи

Най-четени