Софийският апелативен съд решава днес за ареста на Сидеров и Чуколов 24.11 | 08:54

Прокуратурата протестира пускането им под парична гаранция, определяйки ги за опасни и готови на ново престъпление

От iNews.bg

По искане на Софийската градска прокуратура (СГП) днес Софийският апелативен съд (САС) ще разгледа мерките за неотклонение "подписка" на депутатите от партия "Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов и замяната им със задържане.

В края на миналата седмица СГП протестира определението на Софийския градски съд (СГП), с което двамата народни представители, на които са предявени обвинения за дръзко и цинично хулиганство, бяха пуснати под парична гаранция в размер на по 6000 лв. Припомняме, че след арестуването им, адвокатите им веднага оспориха акта като незаконен и на спешно нощно заседание СГС освободи двамата от ареста, където те престояха само 12 часа.

В край на миналата седмица обаче прокуратурата настоя спрямо тях да бъде взета отново най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража”, тъй като двамата били "особено опасни" и имало опасност да извършат нов хулигански акт.

Според СГП" доказана е не хипотетична, а реална опасност Волен Сидеров и Десислав Чуколов да извършат друго престъпление". "Обвиняемите са лица със завишена степен на обществена опасност в сравнение с другите граждани", мотивираха се от обвинението. В протеста си от СГП заявиха, че Сидеров и Чуколов "демонстрират усещане за безнаказаност, като се опитват да омаловажат извършените от тях деяния и се представят като жертви на политически натиск".

"Поведението им като цяло е груба демонстрация на власт и привилегии, като общоизвестна е страстта им към използване на служебни карти и изискване към органите на реда да им се представят, да им осигуряват съдействие и да посочват имената на ръководителите им, както и непреодолимо желание да извършват проверки в качеството си на органи, какъвто не са. В тяхното поведение и действия се наблюдава градация, която преминава от хулиганство към деяния срещу личността, като същите стават все по-неудържими. При анализ на изложеното е налице постоянство, говорещо не за инцидентна проява, а за трайно изградени престъпни навици”, посочват от прокуратурата.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов са обвинени в хулиганство, извършено с изключителна дързост, а Сидеров е и с обвинение за принуда. Обвиненията са заради нахлуването им в НАТФИЗ в нощта на първия тур на местните избори. Второто обвинение срещу Сидеров пък е затова, че си е позволил да извие китките на студентка, за да пусне телефона, с който го снимала. Общо за двете престъпления законът предвижда до 11 години затвор.

 

Според мнозина наблюдатели цялата история около отнемането на имунитетите на двамата атакисти, арстуването и пускането им, е добре режисиран театър.

Водещи

Най-четени