София - 133 години столица на България 03.04 | 08:18

Проф. Марин Дринов предлага на Учредителното събрание София да е новата столица

От Андриян Георгиев

С концерти и изложби ще бъде отбелязана 133-годишнината от обявяването на София за столица на България, която се навършва днес (3 април), съобщават от Столичната община.

По стар стил на 22 март 1879 г. София е обявена за столица на българската държава по време на Учредителното събрание в Търново. Предложението София да е новата столица е направено от проф. Марин Дринов.

Избирането на София за столица спомага за нейното бързо превръщане в най-големия и важен политически, административен, икономически, научен и културен център на България. Започва концентрацията на капитали и развитието на промишлеността. Започва изграждането на предприятия на електродобивната, металодобивната, пивоварната и дървопреработвателната промишленост. 

В 12 часа в градинката "Кристал" ще започне концертът на Софийския духов оркестър. Докато слушат музика, гражданите ще могат да разгледат и фотографската изложба "Детайли от София", подредена в Галерията на открито там.

До 8 април ще могат да се видят фотосите от едноименния конкурс, който се състоя миналата година по инициатива на "Фото Форум", чиято цел бе представянето по художествен начин на различни детайли от архитектурата на столицата.

На пешеходният мост зад НДК от 2 до 16 април ще могат да се видят фотографии от стара София. Озаглавената изложба "София преди Синята зона" включва изгледи от над 30 познати и емблематични места в центъра на столицата. Фотографии показват как са изглеждали в началото на миналия век, как изглеждат и сега.

В 18 часа в Дома на културата "Красно село" ще има празничен концерт "София - столица на България" - "Баловете в Стара София". Проявата се организира съвместно с Народното читалище "Христо Смирненски - 1945".

Водещи

Най-четени