София дава 26 млн. лева за улични ремонти 04.03 | 17:06

Над 10 млн. лева са отишли за почистването на града до края на януари, заяви кметът Йорданка Фандъкова

От Георги Георгиев

Близо 26 млн. лева са заделени за текущи ремонти на пътищата в София. Това  каза столичният кмет Йорданка  Фандъкова по време на проверка на аварийните ремонти на уличната мрежа. На инспекцията присъства и заместник-кметът на София Любомир Христов с ресор "Транспорт и транспортни комуникации”, предаде агенция "Фокус"

"Сумата е същата, каквато беше миналата година - категорично не ги намалихме, въпреки намаляването на бюджета”, подчерта тя.

От тях 2 млн. лева са заделени за ремонти на тротоари. "Всички знаете, че истината е в цялостното преасфалтиране, реконструкция – нещо, което миналата година направихме на няколко булеварда и сега виждаме, че там, където е работено – на 4-ти км., на кръговото, с вас сме били в едни огромни ями, сега няма и помен, защото вече е направено”, каза Фандъкова.

Тази година ще бъдат преасфалтирани големи участъци от бул. "Братя Бъкстон”, бул. "Княгиня Мария Луиза” и бул. "Черни връх”. По последните два булеварда, както и на места в район "Люлин" ще бъдат изградени и велоалеи.

"Планираните ремонти на улиците ще започнат веднага, след като температурата на асфалта се покачи до 5 градуса, тъй като това е технологичната температура, при която може да се работи качествено”, добави Йорданка Фандъкова.

До края на януари за почистването на улиците в София са били изразходвани 10,5 млн. лева при първоначално планиран бюджет 12 млн. лева, каза още г-жа Фандъкова.

"При гласуването на бюджета общински съветници от ГЕРБ предложиха още 3 млн. лева увеличение. Така че в момента разполагаме с 15 млн. лева. Правим изчисленията за месец февруари. До няколко дни ще знаем и разходите за февруари”, добави столичния кмет.

По думите й само за месец януари удръжките и глобите за почистващите фирми са били близо 2 млн. лева.