София и Букурещ предоговарят дивидента от Дунав мост 2 24.04 | 18:22

За последните две години България е получила 76% от таксите от Видин-Калафат

От Кристиан Костурков

България и Румъния ще си разпределят дивидента от Дунав мост 2 според това коя страна какви инвестиции е направила за изграждането на съоръжението. За това се договориха министрите на транспорта на двете страни Ивайло Московски и Йоан Рус по време на двустранната си среща в рамките на смесеното заседание на правителствата на двете държави, което се проведе днес в Крайова. По време разговорите стана ясно, че разпределението на дивидента на българо-румънското дружество "Дунав мост Видин-Калафат" АД, което обслужва съоръжението, за 2013 и 2014 г. е в съотношение 76 % към 24 % в полза на България. Предстои да бъде назначен одит, въз основа на който ще се определи какво ще е съотношението на дивидента между двете страни за 2015 г.

Ивайло Московски и Йоан Рус обсъдиха още изграждането на двата нови моста над река Дунав между Никопол - Турну Мъгуреле и Силистра - Кълъраш и се договориха двете страни да започнат предпроектни проучвания за изграждането на съоръженията. Те дискутираха и проектите за изграждане на жп връзка между страните, като се разбраха всяка държава приоритетно да развива на своя територия железопътната линия, преминаваща през Дунав мост 2.

В рамките на двустранна среща между Ивайло Московски и министъра на информационното общество Сорин Михай Гриндяну стана ясно, че в средата на май ще се проведе първото работно заседание по проекта за свързване на оптичната телекомуникационна инфраструктура на България, Румъния и Сърбия.

Най-четени