София и Букурещ ускоряват строежа на дублиращ „Дунав мост“ при Русе 10.09 | 16:34

Премиерът присъства на откриването на възстановен храм в града

От iNews.bg

Работим активно с румънското правителство за изграждане на втори мост над река Дунав при Русе. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който бе в града за откриването на възстановената цурква "Вси Светии". Той отбеляза, че държавата няма да има нужда да харчи бюджетни пари за строежа, тъй като те ще дойдат от новите пътни такси, които ще плащат тежкотоварните автомобили.

"С тол системата този проект ще може да се самофинансира така, че да не се вадят пари от държавния бюджет. Това би имало благоприятен икономически ефект за Русе. В града също така стартира основно обновяване на две от най-големите училища и три детски градини, подчерта още той. Понеже уж асфалт не се яде, но всички само за пътища питате, много пари и като приоритет сме извели инфраструктурата в образованието”, каза още Борисов, цитиран от БГНЕС.

В Русе днес отвори врати наново изграденият храм "Всех Святих", който е копие на съборения през 1975 г. "Искам да поздравя хората в Русе, че имат възстановена напълно разрушената стара църква "Вси Светии". След Басарбовския манастир е тази, през май-юни ще бъде готова и новата църква в Бяла. В сряда ще гласуваме 140 000 лв. за дострояването на габровската църква - от XVIII век там не е строена църква. И тя ще стане, и на много други места. Просто така разбирам аз и моите колеги помощта и към образованието, и религията. Така че ремонтираме и джамии, но много важен е строежът на нови църкви и манастири, възстановяване на тези, които са били разрушени”, каза премиерът.

Новата църква получи и подарък – 8 камбани, дарени от Руския патриарх Кирил. Те са изработени по проект на старшия звънар на Кремъл Игор Коновалов, който също присъства на церемонията. "На камбаните задължително ще има герба на България – лъв, герба на Русия – двуглавият орел и надпис на кого, кога и къде, за кой храм са предназначени тези камбани. Нашата акустическа лаборатория проектира специален профил за тази камбанария, за да може камбаните да звучат точно тук, в този възхитителен новоосветен храм", сподели Коновалов.

Водещи

Най-четени