София може да остане без ясни правила за платено паркиране в центъра 19.10 | 08:57

Дали "паяците" и "скобите" ще спрат дейността си и ще останат в гаражите?

От Цанка Донкова

Ясни правила за платено паркиране в центъра, а "паяците" и "скобите" на Центъра за градска мобилност да спрат дейността си и да останат в гаражите. Това стана ясно на извънредно заседание на транспортната и правната комисия към Столичния общински съвет, съобщава в. "Труд".

Жалба в съда срещу промените в транспортната наредба на общината, приети през септември, ще отправи областният управител на София-град Росен Малинов. Според него ще има ощяване на хората с настоящ адрес в центъра на София. Те не могат да паркират с винетки за разлика от жителите с постоянен адрес.

Незаконна била дейността на "паяците" и "скобите", защото се осъществява от търговско дружество, а не от административен орган. С тези аргументи областният управител върна решението на общинския съвет за промените в правилата.

Граждани вече оспорват пред ВАС правилата за паркиране от 2012 г. С тях бяха въведени 2 зони за платено спиране, стикери за паркиране пред дома и нови цени на "паяците" и "скобите".

Решение на съда се очаква през ноември. Ако се отмени този документ, ще са в сила стари правила за паркиране, при които има само "синя зона" с такса от 1 лв. на час, но в други граници.

При това положение всички табели, които сега очертават зоните, ще станат невалидни.

Водещи

Най-четени