София ще се сдобие и с "жълта зона" за паркиране? 02.09 | 13:22

Според нея паркирането навсякъде става платено в определени случаи

От Цанка Донкова

Паркирането в София доста често си е изпитание на духа и тялото. Нетърпеливи шофьори нямат нерви да изчакат колегите си, начинаещи пък заемат две, вместо едно паркомясто, пешеходците доста често се оказват сериозна пречка за водачите, а редом с това и зоните за паркиране.

Синя, зелена, а съвсем скоро може да има и жълта зона. Това става ясно от новия вариант на наредбата за паркиране в София, който обсъждат общинските съветници. Макар че целта му е да поправи атакуваните текстове, всъщност той въвежда още по-спорни правила, съобщава в. "Сега”.

Така според едно от предложенията въвеждането на трета, "жълта зона” за паркиране ще направи паркирането по всички улици, булеварди, площади и тротоари в столичния град платено.

И в досегашния текст е предвиден такъв периметър, определен като "зона с режим на контролирано безплатно паркиране на коли с цел подобряване на организацията и контрола по паркирането”. В новата наредба вече е записано, че зоната ще е платена в определени случаи. Тя ще се въвежда при проблеми с паркирането и с организацията на движението, при голям брой нарушения на Закона за движение по пътищата или по предложение на районната администрация, общински съветници, граждани и други нестопански субекти, предвижда новият текст на нормативния документ. Все още не е ясно за какъв срок и срещу каква сума ще може да се ползва новата зона.

Вече се появиха подобни идеи от страна на граждани. Жители на "Младост” и "Лозенец” искат въвеждането на контролирани зони в техните квартали, около пазари, болници и молове, стана ясно след допитване през пролетта.

Новата наредба няма да променя часовите пояси и таксите за съществуващите зони.

Водещи

Най-четени