Софиянски: Кабинетът "Борисов" бяга от отговорност 20.02 | 13:07

Той прогнозира, че кървавите протести ще спрат след подадената оставка

От Христина Рафаилова

Може да се каже, че кабинетът на Бойко Борисов бяга от отговорност. Това заяви за iNews Стефан Софиянски, който оглавяваше служебното правителство в България през 1997 година.

Бившият кмет на София коментира, че отиващото си управление е трябвало да вземе отношение по назначаването на служебно правителство и да предложат мерки за стабилизация на страната.

"Борисов само повтаря - няма да участвам в това, няма да участвам в онова". От тази гледна точка може да се каже, че кабинетът в оставка бяга от отговорност", каза той.

Според него оставката е правилният избор, въпреки че се случва няколко месеца преди парламентарните избори.

По думите на Софиянски първата логична стъпка за служебното правителство е да стабилизира финансово страната, тъй като е мит, че България е икономически стабилна.

Експремиерът смята, че временното управление може да постигне много, въпреки че ще функционира само броени месеца.

Служебното правителство ще се ползва с комфорт от страна на политически сили, тъй като ще бъде съставено от експерти и няма да бъде под влиянието партийните интереси, добави Софиянски.

Той прогнозира, че кървавите протести от последните дни ще спрат след подадената оставка.

Софиянски оглави второто служебно правителство след демократичните промени у нас. Той поема поста след оставката на Жан Виденов през 1997 г.

Социалистът напуска поста си, след като цялата страна е обхваната от протести заради хиперинфлацията в страната и рекордно ниските заплати. На протеста в столицата на 10 януари тогава демонстрантите нападнаха и запалиха парламента.

Водещи

Най-четени