Софиянци и русенци дишат най-мръсния въздух 11.02 | 18:02

Близо 3 пъти над нормите е било замърсяването в столицата за януари, близо двойно – в дунавския град

От iNews.bg

Софиянци и русенци са хората у нас, на които се налага да дишат най-мръсен въздух. От всички градове у нас в тези двата показателят за фини прахови частици е най-тревожен и най-много над нормите, предаде Нова ТВ.

Източниците на замърсяване с малки фини прахови частици са същите като тези на по-големите битови изгаряния, трафик и промишленост. Организмът ни има защита, обясняват лекарите. Почиства се, например, чрез кашлица.

Големите фини прахови имат вреден ефект върху организма, но малките, достигайки по-периферно и в кръвообращението, съответно оказват влияние и по-дълго в организма. На тялото си можем да помогнем, когато в дните с мръсен въздух, не излизаме.

Официалните уреди за мерене на малките фини прахови частици в страната са девет. Този в София е разположен в парк, близо до малка улица. Все пак средно за месец януари е измерил концентрации от над 60 микрограма на кубичен метър.

В Русе близо 40 микрограма на кубличен метър. По закон е важно средно за годината концентрациите да не минават 25 микрограма на кубичен метър.

Водещи

Най-четени