Софиянци провериха грамотността си днес 08.09 | 19:13

От образователния портал „академика.бг“ мотивираха хората да проверят езиковата си култура

От Ивелина Георгиева

В международният ден на грамотността 8 септември софиянци имаха възможността да проверят своята езикова грамотност. Два екипа на образователния портал "академика.бг" спираха гражданите с тестове в ръка и им предлагаха да проверят знанията си по правопис. Въпреки забързаното си темпо не се забелязаха много хора, които да откажат да се включат в образователната инициатива.

"Всяка година има голям интерес към тестовете, даже се образуват опашки от чакащи да проверят грамотността си", заяви Виолета Милкова, учител в 101 СОУ "Бачо Киро" в София и консултант в образователния портал "академика.бг". Тя обясни, че студенти от Факултета по "журналистика" доброволно спират гражданите на улицата, без значение от вида и годините.

Всякакви възрастни пробват знанията си от деца в първи клас до възрастни на 80 години, коментира Виолета Милкова. В тази връзка тестовете са разделени на 3 групи за различните възрасти. Едната група тестове са за децата от 1-5 клас, които трябва да отговорят на общо 5 въпроса, втората група е за младежите от 5 до 8 клас, като те отговарят на 8 въпроса, а последната трета група е за възрастни над 18 години и тестовете им съдържат 10 въпроса.

Въпросите в теста са предварително подготвени от специалисти и са съобразени с възрастта и материала, който се изучава в училище, посочи Милкова. Тя допълни, че въпросите в теста не са трудни и би трябвало всеки, който образован човек да се справи с тях.

Милкова поясни, всеки, който решава теста и има затруднения може да се консултира с нея или другите специалисти на място по въпросите на правописа и граматиката. Така, ако нещо е пропуснал в училище ще може сега да го разбере и приложи.

Според нейните наблюдения има хора, които допускат грешки, но има и такива с безупречна езикова култура.

При проверката на теста експертите по български език и литература обясняваха на всеки, къде е допуснал грешка, защо и кой е правилния вариант.

Цялото мероприятие е под формата на игра, каза Виолета Милкова.

Организаторите бяха подготвили награди за тези, които не са допуснали нито една грешка на теста. Наградите са шапки, фанелки, химикалки, книжки и др. Всеки представил се безгрешно можее да си избере някоя от наградите.

След като съберат резултатите от изпитаните на двата пункта в София – пл."Славейков" и Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методи" данните ще бъдат обработени и качени на страницата на образователния портал с информация относно броя на изпитаните и нивото на грамотност сред тях.

Цел на инициативата е да опровери знанията на хората и да ги мотивира да подобрят езиковата си култура. Подобна инициатива се провежда от 3 години, но днес е само в рамките на град София.

Водещи

Най-четени