Социалистите вкарват казуса „Буда“ в парламента 04.02 | 17:41

Искат анкетна комисия да изясни бил ли е премиерът агент

От Филипа Тодева

БСП настоява анкетна парламентарна комисия да изясни скандала с агент "Буда". Това обяви нс извънреден брифинг зам.-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Михаил Миков.

Говорителят на НС на БСП Ангел Найденов подчерта, че освен намесата на парламента, е необходимо да се намеси и прокуратурата. Според Найденов публикуването на документ, за който се твърди, че е автентичното предложение за привличане на Борисов за информатор на ЦСБОП, както и последвалите коментари очертават една неприятна ситуация, която е на ръба на скандала.

Ангел Найденов набелязва три основни посоки на скандала. На първо място говорителят на БСП изтъкна основанията за вербуването, които са посочени в документа – връзки с оперативно интересни лица.

"Това е остатъчно злепоставящо”, коментира Найденов. Като второ измерение на скандала той посочи зависимостите, ако Бойко Борисов е бил информатор. "Не мога да си представя, че не виждате скандала във факта, че действащ министър-председател може да бъде действащ информатор”, обърна се говорителят на БСП към медиите и добави: "Нали разбирате, че по силата на тези зависимости могат да бъдат вземани решения и остават съмнения за начина, по който изобщо се формира политиката”.

На трето място Ангел Найденов изтъкна двойните стандарти, които се прилагат по отношение на правителството и на лица, които са свързани с разузнаването. "Предстои изваждането на светло на хора, които са свързани с военното и външнополитическото разузнаване, на действащи, а не на минали връзки”, подчерта Найденов и напомни за рисковете за интересите и за образа на страната, за живота и здравето на тези хора.

"От една страна се твърди, че това няма никакво значение, от друга – истината се скрива”, възмути се говорителят на БСП. Според него ако документите се окажат достоверни, единственият ход е оставката на Бойко Борисов.

Най-четени