Социално слаби инвалиди карат скъпи джипове, а не внасят осигуровки за здраве 29.05 | 17:56

Всеки втори българин е готов да доплаща за лечение, но ако получава повече услуги

От iNews.bg

Българите са съгласни да плащат допълнително за здраве, ако получават допълнителни услуги. Това показват резултатите от проучване, извършено сред 1000 пациенти от социологическа агенция "Алфа рисърч", съобщи Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. 

На въпроса за предстоящо разделяне на заболяванията в основен и допълнителен пакет, проучването показва, че всеки втори българин е съгласен да плаща допълнително за здраве, но допълнителният пакет трябва да носи определени допълнителни услуги, а не да разделя заболяванията на по-важни и по-маловажни.

Анкетираните заявяват, че ако плащат допълнително за здраве, трябва да отпадне доплащането в болниците, лекарствата им да се реимбурсират на по-висок процент, да не попадат в листи на чакащи. Нямаме данни колко хора могат да плащат допълнителни здравни вноски, но в момента системата е несправедлива, допълни той.

По отношение на допълнителното здравно осигуряване за социално слабите граждани Хасърджиев каза, че тази група граждани е ангажимент на държавата. Те не трябва да бъдат лишавани от здравни услуги, но доколко е коректна социалната система в България при положение, че се виждат скъпи джипове със стикери за инвалидност, допълни той.

Над 90 на сто от участниците в проучването посочват, че има нужда от спешна реформа в системата на лечебните заведения. Хората са изморени от пренасочване от болница в болница, от плащане "на ръка".

На въпроса за сливането на лечебните заведения над 53 на сто отговарят, че има нужда от окрупняване на лечебни заведения с цел оптимизиране на разходи и спиране на прехвърлянето на пациенти от една болница в друга. Хората са изразили категоричното си нежелание във всяка болница да правят избор на екип или лекар.

Водещи

Най-четени