Спасяват неизрядни ферми с Програмата за селските райони 11.02 | 14:08

Одобрените проекти са по Мярка 121 по ПРСР

От Миглена Иванова

Фермери, които работят по одобрени проекти по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за модернизиране на земеделските стопанства с цел достигане на хигиенните изисквания на Европейския съюз, ще получат отсрочка и няма да бъдат затворени.

Единственото, което ще трябва да направят, е  да се справят с подаването на проектите си в посочените срокове – първият период е от 14 март 2011 г. до 3 април 2011 г., а вторият – от 4 до 24 юли 2011 г.

Това обясни за BizNews.bg зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова след пресконференция по повод новата информационна кампания на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за популяризиране на пет мерки по програмата, която ще започне от 17 февруари 2011 г. и ще приключи на 19 май 2011 г.

Боянова обясни, че са фокусът е насочен конкретно към мерките, за които от министерството са идентифицирали проблеми в прилагането им или за които предвиждат промени в полза на бенефициентите и те трябва да бъдат запознати с тях. По мярка 112 - "Създаване на стопанства на млади фермери", ще бъде разяснявано на бенефициентите как да изпълняват своите бизнес планове, така че да не бъдат санкционирани.

Мярка 121 по Програмата за развитието на селските райони

Следващата мярка, която е във фокуса на информационната кампания, е именно 121 - "Модернизиране на земеделските стопанства".

"По нея има гарантирани бюджети за земеделски производители, които са в сектор "мляко" – втора и трета категория ферми, които трябва да достигнат европейските стандарти. Там е бюджетът по нитратната директива, бюджетът за хуманно отношение към кокошките – носачки и за свиневъдите, бюджетът за преминаване от обикновено конвенционално производство към биологично производство", посочи Боянова.

Тя обясни, че от тази година стопаните, които кандидатстват с проекти по 121-ва мярка ще могат директно, заедно с документите по проекта, да подадат и заявление за кредит към Държавен фонд "Земеделие".

Във фокуса на информационната кампания е и мярката за създаване на полупазарни стопанства, където е необходимо да бъдат подавани повече проекти, тъй като ресурсът по мярката е много голям.

Останалите мерки по програмата в помощ на земеделските стопани

Светлана Боянова призова фермерите да се сдружават и да кандидатстват за средства по мярка 142 - "Създаване на организации на производителите". По думите й, в Европейския съюз това е основният инструмент за усвояване на средства, особено в сектора "плодове и зеленчуци".

Съществена част в информационната кампания заемат мерките 211, 212 и 214 – от Ос 2, където усвояемостта на средствата е изключително слаба. Чрез промени в наредбите, имащи отношение към мерките, са опростени процедурите и са повишени нивата на компенсаторните плащания. За последното, обаче, се чака одобрението на Европейската комисия.

"Важно е да се знае от земеделските производители и това е включено в кампанията – мярката "Плащания по НАТУРА 2000 за земеделски земи". Земеделски производители, чиито земи попадат в обхвата на НАТУРА 2000, също ще бъдат информирани как да кандидатстват. Кандидатстването за плащане става заедно със заявлението за директните плащания, което ще започне от 1 март и ще свърши на 15 май 2011 г., а след това ще има възможност и до 9 юни", обясни Боянова.

Зам.-министърът на земеделието съобщи още, че е готов и индикативният график за подаването на проектни предложения по мерките на Програмата за развитие на селските райони. Него можете да видите по-късно в секцията "Справочник" на BizNews.bg, както и графикът на дискусиите от информационната кампания.

Светлана Боянова поясни, че по общинската мярка 321 - "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” общините за момента не могат да кандидатстват, тъй като бюджетът й е изчерпан. Подготвена е обаче финансова нотификация и се чака разрешение от Брюксел към мярката да бъдат прехвърлени средства от други мерки. Затова може да се очаква, че приемът ще започне или в края на тази година, или през следващата 2012 г.

Водещи

Най-четени