Спецзвено в МВР ще разследва престъпления срещу животни 02.07 | 14:03

Ще имаме зоополиция по холандски модел с личното съдействие на Бойко Борисов

От Ростислава Иванова

В България ще бъде създадено ново звено към МВР на зоополиция, която ще е по холандски модел. Преди 4 години имаше идея да се прави отделна структура към Българската агенция по безопасност на храните, което обаче излиза много скъпо. Идеята е към всяка областна дирекция на полицията да има звено от двама зоополицаи - разследващ и оперативен, които да приемат сигнали, да разследват и арестуват хората, проявяващи насилие и жестокост към животни.

Това съобщи в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, който е инициатор на идеята. Той е получил уверения от премиера Бойко Борисов и ръководството на МВР, че ще съдействат за реализацията на проекта.

Припомняме, че България е след малкото страни и може би единствената членка на ЕС, която не е създала зоополиция за борба срещу престъпленията на животни. Природозащинтите организации у нас отдавна настояват да се създаде такова звено, като са изпращали множество петиции и декларации до различните правителства, но молбите им са оставали без последствия.

"Виждаме, че трябва да има специализирано звено, което да действа много по-бързо и по-организирано, за да може онези, които убиват и тормозят животни, което често става и пред очите на деца и на детски площадки, да си понесат отговорността", заяви евродепутатът.

Според него това е крайно наложително заради зачестилите в последно време брутални случаи. Радев припомни за зловещата случка, при която мъж уби куче с брадва на детска площадк и за бившия военен, разстрелял хладнокръвно и без никаква причина съвсем миролюбив домашен лабрадор във Варна. Появиха се и любителски кадри на мъж, който уби котка с крак посред бял ден на улицата.

Евродепутатът е получил хиляди сигнали и накрая е решил да реагира. Желанието му е най-накрая и у нас държавата да започне да преследва тези престъпления и да има възмездие за всички, които проявяват жестокост към животните. И се позова на статистиката, според която "който е посегнал на животно, много често след това посяга и на хора", категоричен бе Радев.

 

"Тревожна е статистиката до момента за разкриваемостта на престъпленията спрямо животни, но съм убеден, че след създаването на зоополиция това ще се промени. Оттук нататък цялото ни общество трябва да съдейства за нормалната работа на зоополицията", каза Явор Гечев от фондация "Четири лапи", цитиран от Дарик.

Водещи

Най-четени