Спецченгета и военни „обезвредиха терористи“ край Сливен (СНИМКИ) 20.04 | 13:03

Сценарият включваше атентат със стрелба, жертви и ранени в центъра на града

От iNews.bg

Вчера, на военния полигон "Нова село” край Сливен,  беше проведено първото учебно занятие, ръководено от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков. Беше проиграна ситуация по възникнал терористичен акт, при който е открита стрелба по множество хора в обществена сграда, в центъра на град Сливен, с жертви и ранени. Целта бе да се провери степента на готовност на институциите и тяхната своевременна координация и бързи действия от получаване на сигнала за атаката до неутрализирането на терористите. В хода на учението служители на Тактическото звено за бързи действия към ОДМВР-Сливен и Групата  за противодействие и пресичане на терористични атаки към Регионална служба "Военна полиция”-Сливен разиграха сценарий по преследване, задържане и обезвреждане на терористична група,  успяла да избяга от мястото на атаката. Бяха извършени действия в ситуация на неотложност, като за нейното овладяване се използваха  автомобили, бронирани военни машини, оръжия, специализирана техника и екипировка, както и специални тактически способи за обезвреждане на извършителите. В учението взеха участие ръководители и представители на Областната администрация, ТД ДАНС, РД ПБЗН, Служба "Военна полиция” към МО, ДАИ, ЦСМП, Община Сливен, Военно формирование 22220-Сливен,  служители на ОДМВР-Сливен и Регионална служба "Военна полиция”-Сливен.

Основно внимание бе обърнато на навременната комуникация с институциите, готовността на Центъра за спешна медицинска помощ в осигуряването на екипи и координацията между тях и полицията за осигуряване на коридор за изнасяне на ранените от мястото на атаката, осигуряване на бърза евакуация от екипи на Пожарна безопасност, както и взаимодействието с автомобилната инспекция в заградителните мероприятия и  възможността за затваряне на пътища с техника и други средства. 

След финала на проведените действия бе отчетено постигнатото добро взаимодействие между институциите, които имат пряк ангажимент по овладяване на кризисната ситуация и последствията от нея.

Учението бе проведено съгласно Националния план за противодействие на тероризма в Република България, в който са предвидени комплекс от мерки, свързани с превенцията и защитата от терористични заплахи. Предмет на този план  са  дейностите на компетентните институции при различните нива на заплаха и степени на готовност в това число и организиране на обучение на служителите от министерства и ведомства за резултатно взаимодействие при терористична заплаха.  Тренировъчните действия бяха реализирани по решение на Областния съвет по сигурност, председателстван от областния управител на Сливен Чавдар Божурски,  и изготвен предварителен  план за координация и взаимодействие между структурите на регионално ниво при възникване на терористична атака.

2051553

2051552

2051554

2051555

Водещи

Най-четени