Спешен телефон 112 пред срив, заплашва сигурността 22.06 | 20:00

МВР вади спешно 13 млн. лв. за цялостна смяна на системата и нов оператор по поддръжката

От iNews.bg

МВР призна, че в момента Националната система 112 поставя в риск живота и здравето на хората, а при бедствие или терористична тревога е заплаха за националната сигурност, предаде бТВ.

Критична амортизация на хардуер и софтуер блокира системата за спешни повиквания. Затова МВР вади спешно 13 млн. лв. за ремонт – хардуерно, софтуерно, цялостно техническо обновяване и поддръжка на системата за спешни повиквания.

Експерната оценка и аргументация за разхода сочи, че дефектите са на фаза "потенциална заплаха за националната сигурност”.

"Националната система 112 е с нарушени основни функционалности. Това поставястраната в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда, а в случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации е заплаха и за националната сигурност на страната ни”, пише в мотивите за ускорената необходимост за изваждане на системата за спешни повиквания 112 от бедственото положение, в което се намира.

Най–сериозни са проблемите в София, Русе и Монтана. Хардуерът е критично остарял, на места системата не успява да локализира мястото, от което сигналите на телефон 112 се подават, често осигуряването на конферентна връзка между сигнализиращия и дежурните в полицията, пожарната или спешна медицинска помощ е невъзможно.

Проверка е показала, че телефон 112 е без техническа поддръжка от 25 април 2015 г., а стартирала процедура за нов изпълнител е била прекратена и не е подновена.

Новият изпълнител на проекта  трябва да гарантира двугодишна поддръжка, нова техника и софтуер, изпълнението на заданието трябва да осигури функционалност на системата с цел достъп на хора със слухови и говорни увреждания.

След нововъведенията гражданите, които имат нужда от помощ, ще могат да подават сигнали, включително чрез таблет, смартфон или компютър.

 

Водещи

Най-четени