Спешни мерки след като ветеринарен лекар се зарази с бруцелоза 13.10 | 18:00

Властите призоваха фермите да засилят хигиената и контрола

От iNews.bg

Спешни мерки препоръча Министерството на земеделието след като ветеринарен лекар са зарази с бруцелоза. Властите призоваха фермите и стопанствата, в които се отглеждат животни, да засилят хигиенните мерки и да затегнат контрола.

Заразеният ветеринар е отговарял за животните във фермата в село Вуково, където преди месец бяха открити заразени овце. Здравната инспекция е изследвала за бруцелоза 9 души, които са работили в стопанството. Резултатите са отрицателни. Полицията обаче издирва още четирима пастири, които са били в контакт с животните, за да им бъде вземат кръвна проба. Симптомите при бруцелозата са висока температура, отпадналост, загуба на тегло – подобни на тези при грип или пневмония.

 "Хората най-често се заразяват или в пряк контакт с животните, най-често тава са гледачите, които са в контакт с животните и най-често това става при раждането на животните, понеже се отделя голямо количество околоплодна течност с плацентата”, обясни зам.-министърът на  земеделието Янко Иванов.

Възможно е човек да се зарази и от сурово мляко. Затова не се препоръчва да се консумира мляко с неизвестен произход, купено от улицата, допълниха от МЗ.

Водещи

Най-четени