Спипаха група наркопласьори в Сфоия и Перник 29.01 | 12:31

Иззети са 1380 пакетчета марихуана, 90 пакетчета с бяло прахообразно вещество

От iNews.bg

При спецоперация е задържана група наркопласьори в Сфоия и Перник. Намерени и иззети са 1380 пакетчета марихуана, 90 пакетчета с бяло прахообразно вещество (според полевия тест кокаин и амфетамини), 54 200 лева, част от които в евро и щатски долари, 80 патрона с калибър 7,62 мм за автомат "Калашников", лаптопи, мобилни телефони, флашпамети, симкарти, предаде БГНЕС.

Иззети са и няколко автомобила, които участниците в групата са използвали за престъпната си дейност. Участниците са задържани на 26 януари 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на седем лица за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици на територията на София. 

Събраните доказателства сочат, че групата е разпространявала наркотици поне от март 2017 г. при максимална конспиративност. Контактите с клиенти се осъществявани единствено чрез SMS-и. Всеки от участниците разполагал с по няколко телефона. На един пристигали поръчките, от друг бил информиран за това дилърът, който е "на смяна", той от своя страна от различен телефон уговарял доставката.

Наркотиците са осигурявани на едро от ръководителя на групата, държани са в нает гараж, където ги разфасоват и на дози. Групата работела предимно с постоянни клиенти. Част от участниците са "ветерани" в бизнеса - занимавали се с наркоразпространение години наред.

С прокурорски постановления на седмината обвинени е наложено задържане до 72 часа. На 28 януари 2018 г., по искане на СП, Специализираният наказателен съд налага мярка за неотклонение "Задържане под стража" на петима от участниците в групата. На двама прокуратурата налага "Парична гаранция" от по 2000 лева заради оказано съдействие на разследването.

Водещи

Най-четени