Спира корупцията при проектирането на сгради 28.01 | 16:45

Подготвя се нова наредба при изграждането на обществени сгради

От Теодора Кокаланова

Министерството на инвестиционното проектиране подготвя нова наредба за проектиране, изграждане и поддържане на обществени сгради. Това съобщи Виолета Ангелиева, директор на дирекцията "Правила и норми за проектиране и строителство" във ведомството. Наредбата ще обхване сградите на училища и университети, както и някои болници.

Според Ангелиева с въвеждането на нормативния акт ще се улесни работата на проектантите и ще се премахнат предпоставките за корупционни практики. "Целта е да се осъвременят нормите за проектиране, част от които са отпреди повече от 30 години", допълни тя.

Част от изискванията в официалния документ няма да бъдат задължителни. Наредбата ще съдържа специфичните планировъчни, функционални и основни изисквания към съответния вид сгради, включително за защита от шум, за пожарна безопасност и за енергийна ефективност, посочва БТА.

Разисква се и вмъкването на концепцията "грижа по време на експлоатация", която ще засяга публичните сгради. "Нашата цел е основните и текущите ремонтни дейности да залегнат още в проектите на такива сгради”, уточни Ангелиева.

Тази идея ще бъде представена и на конференцията, посветена на новите европейски правила на проектиране, организирана от министерството. Форумът е в рамките на проект на ведомството "Анализи, проучвания и актуализация на нормативни актове в подкрепа на оперативната програма "Региони в растеж" през 2014-2020 година.

С промени в ресорни наредби се предлага да се въведе нов, по-висок клас енергийна ефективност на сградите - "А+", като в случая става дума за така наречените сгради с почти нулево потребление на енергия, обясни Ангелиева.

Най-четени