Спирка "Бул. България" ще чуваме вече, чакайки трамвая на улицата 15.07 | 13:01

От днес е пуснато движението по обновеното трамвайно трасе по линия 7

От Кремена Бедерева

От днес е пуснато движението по обновеното трамвайно трасе на бул. "България" от бул. "Витоша" до трамвайното ухо "Борово" с дължина 3,7 км (двоен коловоз).

Ремонтът на стойност 6,9 млн. лв. започна на 5 март като част от "Проекта за интегриран столичен градски транспорт", със средства по ОП "Регионално развитие", съфинансиран от националния бюджет и Столичната община, съобщи зам.-кметът на София Любомир Христов.

По линия номер 7 ще се движат 20 нови безшумни трамваи, доставени по ОП "Околна среда". Заедно с ремонта на трамвайната линия са реконструирани и спирките на градския транспорт, монтирани са електронни информационни табла на всички спирки по трасето. Те оповестяват гласово номера на трамвая по линията, дестинацията и времето за пристигане на следващия трамвай.

Изпълнител на строително-монтажните работи е фирма "СК-13 Трансстрой" АД, която ще бъде санкционирана с около 800 хил.лв. заради забавянето на довършителните работи с общо 20 дни, каза зам.-кметът.

Той отбеляза, че по изпълнението и качеството тепърва започват да текат сроковете за гаранцията на релсовия път и довършителните работи.

Христов посочи, че не е подменен релсовия път при кръстовището на бул."България" и бул."Акад. Иван Гешов" заради предстоящето там изграждане на две нива, което се очаква да започне до края на годината.

Предстои до няколко месеца градоустройствените процедури да приключат, за да бъде издадено разрешение за строеж, каза зам.-кметът.

Той съобщи, че продължава ремонтът на всички подлези по бул."България" със средства на Столичната община.

По повод пострадалите от градушката превозни средства на градския транспорт Христов увери, че всички щети вече са възстановени, огледите и описите на застрахователите продължават.

Водещи

Най-четени